Temmuz 12, 2009

Restore Edilen Restore

Şöylece durup bakınca etrafıma somut anlamda ne kadar çok yüklenmişiz çeliğe ve demire ,rutubetiyle betonlara...Soyut takılsak, o zamanda ne kadar kalmışız eskide,bir harman telaşı olmadan ,ahçıya gerek duymadan gök dometesleri rendelemeden atmışız tencereye ve haşlanıp oluşmasını beklemişiz 'domotes çorbamızın'.Heyacan verici bulmuşuzdur belki de -alıntılarsam eğer kendimden-olimpiyatsal ! statlara beton yığınlarına,ilgilenen için akla gelen eski Herkül filmlerinden bilinçaltı çayırlarımıza...çizgiler çekilmiş,Cesar'a cesaret veren aslanlar, çizgilere basmamak veya onları aşmak adına Collezyum da yerleri almış konuklara kıpırdamadan sanki vahşet sunmakta...
Nedir aslı bunun ? Yargısı hükmü,rüknü...olabilirliği neydi benim kafam da ,yada olamayacağı...Her neyse her yanda yitip giden resterasyon hamleleri ,artık bende pondorin cinayeti...Kibritleri her hayaliyle bitmiş , kahraman yenik savaşçı rolleri...
Evet bende ki heyacan yada hayal, restore edilecek restore hareketleri,uzun süre mimar olacağım beklentileri ve olamayınca pamuk helva düşleri...Yazmakta ki amacımdan daha şimdi den uzaklaştım diyebilirm ve yine her zamanki gibi yansıtmak istediğimi ,direk bir ayna tutmaktansa (sizlere bırakmatansa) betimlemelerle sonuca kulaç atmakta buluyorum.Velhasıl her yerde bir inşaat bir .çelik yığını,ikaz tabelaları ...aman efendim sonunda yapılıyor kelamları...anlayamadık ki daha biz o binanın amacını,sonra da zaten baka kalmışız aracına,tuğlasına ,mimarına.Asıl restoreyi, anlatımı yerine, soğuk taşarına cila sürerek gün ışığına sunmayı yeğlemişiz.Mimarı Sinan yapan matemetiğimiydiki ,türevimi,integralimi,mesnet noktalarımı,Sinan'ı mimar yapan kültürünü benimsediğiyle gerdeğe sokmaktı.Sinan'ı Mimar yapan tek minarede üç merdiven değil ,altı minarede tek kılandı.Heleki 'Koca' yapan Osmanlı idi.
Evet heryan da kaybolan kültür,kaybolan dil ve kayıp olan biz,gençlik için tek bir not bırakılmıştı 'kaskınızı takın'.İnşaat alanı neme lazım bir tuğla düşer belki başa ,yarılacak taş da değil ki baştan başa... ki zira vuran da bari olsa Osman Paşa heyhat !

Geçenlerde baya bi geçenler de bir yazı okumuştum kadınlarımzın eski elbiseleriyle alakalı,İlginç tespitler vardı ora İskender Pala'dan tek bir söz de yetti bana.Mealen 'salık yürünüşlü hanfendiler yerine ,yere pat pat basan kızlar türedi'die.Evet yere pat pat basanlar türedi bu açık ama bu seslere ,kapı gıcırtısında oynayan Roman'lara benzer entel ifadelerde ender rastlanacak maskelerle mutant erkelerde türedi demeden geçilemezdi.

Kısaca tozlarında anlatılan duvarları cilalayıp sundular bizlere Akif'in nesline bıraktığı anahtardaki tek dişe,Atatürk'ün medeniyet vecizeleri asılıp kalıverdi ardından okul duvarlarına ,gördüysek okuduk,kompozisyon da sorulduyla 'büyük ,ulu önder...die geçiştireverdik.Hepimiz gözleride sulanıverdi Çanakkale denince...Ne de gurur duyduk manşetlerde yazılınca 'şu çılgın Türkler'diye.O gözyaşları içinde getirilen Kutsal emanetlere kör oluverdik,O Osmanlı'ya söver bile olduk hanii.Göremedik ki tespit edenleri,Bati bizden bir evlat aldı bizde batıya gebe...diyenleri.Şimdi büyüdu o evlat ! ve eskisinden daha da musallat ve eskisinden daha da güçlü... Çünkü biz verdik ona eğitimi,edebi,sistemi.Ama biz bakarken kalıplarına dışından külliyelerin o içinde emzirildi kültürüyle,yoğruldu kendi mayasıyla ,Biz her sabah horoz gibi öterken tek dişi kalmış die ,o melezledi iki farklı çeşmeden akanla...
Sonuç hüsran elbet,kadın haklarımızı bile onların hukuğundan almışken -ki onlarsa bizimkileri yorumlamışken,tabi uygularız tadı bi ara damağımızdaydı ne de olsa...Onlar bizden edebi,haya yı çaldı kendine uyarladı ,bizde edebsizliği alıp bir bardak suya bir damla da olsa mürekkep misali damlattık,sıra da damıtılıp kullanması var.Bura da da ne eskiye dönebiliriz nede hazır paket devam edebiliriz yapacak tek şey yeis den kurtulup çimento bulmakta, o suyu içmektense çimentoya döküp ,bizi tutacak harcı özümsemekte.

Ne yalan söyliyim çılgın Türkleriz evet.Evet ama bu çılgınlığımız Feth-i İstanbul için yapılan yağlı kızaklardan gelsin,giden bir ruh için geri döndürmeye değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder